Bas-Armagnac Château du Tariquet X.O. 70 cl

54.99

Categorieën: ,

Beschrijving

Château du Tariquet | Bas-Armagnac | X.O. | 70 cl

Frankrijk | Sud-Ouest | Bas-Armagnac
Artikelnummer 01.219.903
Wijnmerk Château du Tariquet
Wijnhuis Château du Tariquet
Land Frankrijk
Regio/Subregio Sud-Ouest | Bas-Armagnac
Classificatie AOP Bas-Armagnac
Druivenras Baco, Ugni-Blanc
Wijntype Destillaat
WijnKleur Wit
Vinificatie Eerst klassieke destillatie, dan op eikenhouten vaten, minimaal vijftien jaar.
Wijnomschrijving

Mooi gerijpt. Elegant en subtiel. Warme brioche, geconfijt fruit en cederhout. Zacht, mooi subtiel en verfijnd, vanille en een beetje karamel. Heel mooie lengte.

Achtergrond informatie
 De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche, baco en colombard. De familie Grassa van het Château du Tariquet heeft een lange ervaring met het maken van mooie Bas-Armagnac. De X.O. is een Bas-Armagnac die een zeer lange vatrijping heeft ondergaan. Daarmee is een een Armagnac van internationale allure. Hij heeft in totaal maar liefst vijftien jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Deze lange rijping levert een geweldige, complexe en brede Armagnac op, prachtig rijp en afgerond. Perfect om heerlijk van te genieten op een rustig moment, als een mooi digestief bijvoorbeeld en natuurlijk bij een mooie sigaar.

 

Wijn/Spijs

Armagnac wordt meestal gedronken als digestief. Er zouden wat noten, gedroogde vruchten of zoetigheden bij geserveerd kunnen worden; prima combinatie met mooie sigaren.

Afsluiting Kurk

Bewaarpotentieel Op dronk, ook 2-3 jaar laten liggen
Over de producent:

Het Château du Tariquet is van oudsher een producent van Armagnac van hoge kwaliteit. Grondlegger is Jean-Pierre Artaud, die werd opgevolgd door zijn schoonzoon Pierre Grassa. Deze breidde het bedrijf uit met een bloeiende productie van witte wijnen, en tegenwoordig zelfs ook rosé. Maar de Armagnac werd daarbij niet vergeten. Het bedrijf maakt prachtige Bas-Armagnacs, puur en zacht van karakter. Bas-Armagnac wordt beschouwd als de beste versie van de Armagnac, het beroemde destillaat uit Zuidwest-Frankrijk. Hij mag alleen worden gemaakt in een streng afgebakende streek in westen van het departement Gers, rond het stadje Eauze, en het aangrenzende deel van het departement Landes. Bij Tariquet wordt afgezien van het aankleuren van de Armagnacs met een vleugje karamel, zoals vaak gebruikelijk is, maar feitelijk onnodig. Dat zorgt voor delicate en pure stijl Bas-Armagnac.