Esk Valley | Pinot Noir Nieuw-Zeeland | Marlborough

19.49

Esk Valley | Range | Pinot Noir

Nieuw-Zeeland | Marlborough
Wijnhuis Esk Valley Estate
Land Nieuw-Zeeland
Regio/Subregio Marlborough
Classificatie Marlborough G.I.
Druivenras Pinot Noir
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Rood
Vinificatie 11-12 maanden op eikenhouten barriques.

Beschrijving

Esk Valley | Range | Pinot Noir

Nieuw-Zeeland | Marlborough
Wijnhuis Esk Valley Estate
Land Nieuw-Zeeland
Regio/Subregio Marlborough
Classificatie Marlborough G.I.
Druivenras Pinot Noir
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Rood
Vinificatie 11-12 maanden op eikenhouten barriques.
Wijnomschrijving

Pinot noir is vaak verradelijk licht van kleur. Als je de wijn proeft dan besef je pas hoe complex hij eigenlijk is. Complex wil niet zeggen zwaar, want dit is een heerlijk elegant glas wijn. Duidelijk herkenbaar als Pinot noir uit Marlborough. Heerlijk fris en elegant met goede zuren, rode kersen, lekker sap en ook wat hout. Daarnaast aardbei, een vleugje vanille, wat rode paprika en frisheid, zacht en lichtvoetig, met een milde finale.

Achtergrond informatie

Marlborough is het meest bekende en het grootste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland. Voorheen stonden hier voornamelijk graanschuren en was het eiland bekend van schapen. Dat is het nog steeds. Toch is, zeker Marlborough, sinds een goede dertig jaar vooral bekend vanwege de wijn. En in het bijzonder zijn Sauvignon blanc. Halverwege de jaren zeventig werden de eersrte stokken van deze druif aangeplant. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was de eerste oogst een feit. Daarmee was Nieuw-Zeeland direct ontdekt als herkomstgebied voor frisse en aromatische Sauvignons. Maar er is meer in Marlborough. De op een na grootste druif uit Marlborough is meteen ook dé blauwe druif waar Nieuw-Zeeland om bekend staat: pinot noir. Deze troeteldruif uit de Bourgogne is op de eilanden, vooral het Zuider Eiland, opnieuw ontdekt. En wat doet deze druif het hier goed! De druiven voor deze wijn komen uit wijngaarden in Wairau- en Awatere Valley. De opbrengsten zijn laag, zodat het fruit dat geoogst wordt van hoge kwaliteit is. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens ontsteeld. Het gistende sap en de schillen worden met de hand ‘omgeroerd’ om de zachte tannines en wat kleur los te maken uit de schil. De wijn rijpt vervolgens ongeveer twaalf maanden op barriques voordat de uiteindelijk blend wordt gemaakt en gebotteld.

Wijn/Spijs

Heerlijk bij wild, rood vlees, eend (wild of tam), maar ook bij varkensvlees. Deze wijn is tevens licht gekoeld in te zetten bij gerechten met varkensvlees en kip. Dat kunnen salades zijn, maar ook gerechten uit de Oosterse keuken.

Serveertemperatuur 14-16 graden
Afsluiting Schroefdop
Bewaarpotentieel Op dronk, ook nog 3-5 jaar laten liggen
Over de producent:

Een van de meest toonaangevende bedrijven van Hawke’s Bay is Esk Valley. Het ligt bij Bay View, direct ten noorden van pittoreske Hawke’s Bay. Esk Valley was in de jaren dertig van de vorige eeuw al een succesvol wijnbedrijf. In latere jaren gingen de zaken minder en 20 jaar geleden werd het overgenomen door Sir George Fistonich, de oprichter van Villa Maria. Daarmee begon een nieuwe succesperiode. Esk Valley is nu een bijzonder boutique-wijnhuis, dat met grote zorg en het oog op hoge kwaliteit haar wijnen produceert. Daarmee wint het prijzen op vele internationele concoursen. ‘Grote man’ achter de wijnen is de hoofdwijnmaker Gordon Russell. Gordon Russell geldt als één van Nieuw-Zeelands meest befaamde wijnmakers. Russell besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de wijngaarden. De beste rode wijnen komen van hellingen rond de winery en van de wereldberoemde Gimblett Gravels, een paar kilometer verderop. Daarnaast komen druiven voor witte wijnen en pinot noir van het Zuider Eiland, zoals sauvignon blanc uit Marlborough, omdat in Hawke’s Bay niet koel genoeg is voor sauvignon.

Russell gelooft dat textuur in een wijn even belangrijk is als een mooie geur en een elegante smaak. Met ‘textuur’bedoelt Gordon de balans en harmonie van de wijn, samen met de smaakrijkdom en complexiteit. Hij geeft zijn wijnen deze textuur door kleinschalig te werken en zoveel mogelijk met de hand te doen, zoals het plukken van de druiven op de terrassen rond de winery. Dat levert bijzondere wijnen op, die elegantie combineren met een geweldige diepgang. Met hun unieke karakter zijn ze een weerspiegeling van Esk Valley in haar totaliteit.

Russell gelooft dat textuur in een wijn even belangrijk is als een mooie geur en een elegante smaak. Met ‘textuur’bedoelt Gordon de balans en harmonie van de wijn, samen met de smaakrijkdom en complexiteit. Hij geeft zijn wijnen deze textuur door kleinschalig te werken en zoveel mogelijk met de hand te doen, zoals het plukken van de druiven op de terrassen rond de winery. Dat levert bijzondere wijnen op, die elegantie combineren met een geweldige diepgang. Met hun unieke karakter zijn ze een weerspiegeling van Esk Valley in haar totaliteit.