Description
Grutto Op Joarum Noord Nederlandse Wijn
De Grutto heeft een volle fruitgeur die doet denken aan de witte wijnen van de Loire ze heeft een volle smaak en een mooie droge balans van zoet en zuur in de afdronk
Namen cuvee’s
De wijngaard OpJoarum ligt naast een stuk weiland dat in het kader van natuurbeheer is omgezet in een zogenaamde ‘plas & dras weide’, dit is een weide waarvan een stuk onder water wordt gezet en waarvan het omliggende veld pas gemaaid wordt als de jonge vogels zijn uitgevlogen. Omdat het ons in Nederland steeds beter lukt om de waterbeheersing af te stemmen op de eisen van de landbouw, hebben sommige weide vogels het moeilijk, omdat het grondwaterpeil lager is dan vroeger wordt de grond te hard en kunnen ze te weinig voedsel vinden. De plasdras OpJoarum is heel succesvol, er broeden diverse soorten in grote aantallen. Als we aan het werk zijn in de wijngaard worden we omringd door deze vogels, daarom hebben we onze wijnen naar hen vernoemd.
proof of concept fase
Op dit moment in onze proof of concept fase maken we een aantal wijnen. De wijnen over 2018 zijn over het algemeen heel erg goed gelukt, vooral door de verbeteringen in het kelderwerk. De beperkte hoeveelheid die we beschikbaar hebben wordt verhandeld door Cruwijn.
Van eigen druiven hebben we in 2018 jaar 3 soorten witte wijn gemaakt. Daarnaast zijn we een rode wijn aan het maken, die hopen we in het voorjaar van 2020 op fles te kunnen brengen. Van de oogst van 2019 hebben we een aantal wijnen in productie die we in de zomer van 2020 kunnen uitbrengen.
Wijn en spijs combinaties
Omdat we dit jaar 3 witte wijnen hebben gemaakt van dezelfde Solaris oogst van 2018 zijn er wel aanzienlijke verschillen als we de wijnen naast elkaar proeven, maar toch is het wijntype wel heel vergelijkbaar. Voor alle wijnen geldt daarom hetzelfde wijn & spijs advies. Omdat dit wijnen zijn die vooral in een soort Loire achtige stijl gemaakt zijn, hebben ze ook dezelfde wijn & spijs adviezen.
Ze passen heel goed bij allerlei visgerechten waarbij de vis op de huid gebakken wordt, gerechten met schelpdieren en gerechten met schaaldieren zoals garnalen. Daarnaast zijn de wijnen heel goed te combineren met iets meer pittige gerechten uit de Aziatische keuken.