Domaine St. Felix – Sauvignon Blanc, Vermentino

9.99

Producent Domaine St. Felix
Smaaktype Fris, licht en elegant, aromatisch.
Druivenras Sauvignon Blanc, Vermentino
Regio / streek Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk

Beschrijving

Domaine St. Felix – Cuvée Pierre Martin Blanc

Producent Domaine St. Felix
Smaaktype Fris, licht en elegant, aromatisch.
Druivenras Sauvignon Blanc, Vermentino
Regio / streek Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Sluiting Schroefdop
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 2 jaar na de oogst.
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Verfrissende, levendige, aromatische (citrusfruit), mondvullende witte wijn met een hint van ziltige mineraliteit en een hoog ‘yammieyammie’-gehalte.

Vinificatie
De trossen worden volledig ontsteeld, waarna de druiven langzaam pneumatisch geperst worden. Na een koude behandeling om de most op een natuurlijke wijze te klaren, vindt de gisting plaats bij 18°C. De jonge wijn wordt na de gisting nog 4 tot 6 maanden opgevoed op de eigen ‘lie’ (fijn bezinksel) met regelmatige ‘remuage’ (los- en doorroeren van het bezinksel).

Culinair Advies
‘Great value for money’ als aperitief of terraswijn! Ideaal voor alle informele eet- en drinkgelegenheden, van barbecue tot strandfeest en van picknick tot landelijke lunch. Aan tafel een aanrader bij lichte gerechten met een combinatie van zee- en landlekkernijen: o.a. vitello tonnato, salades, gebakken varkensvlees en schelpdieren, en zeevis of schaaldieren met spek, rauwe ham of bacon (gebakken of gegrild). Niet onverdienstelijk bij sushi en sashimi, zeer op zijn gemak bij allerlei vis of zeevruchten ‘a la plancha’, bij pasta of risotto ‘al pesto’ of met groene kruiden, bij de meeste (vegetarische) groenegroenteschotels, en zelfs bij pizza marinara (dé echte pizza, met veel verse knoflook, tomaten, olijfolie en oregano), pizza vegetariana (met artisjok, courgette, aubergine etc.), pizza alle vongole veraci (met verse vongoleschelpen) of pizza frutti di mare (met verse zeevruchten).

Wijnhuis

Domaine St. Felix maakt een drietal wijnen. Heerlijk fris wit, een sappige, droge rosé en een zacht smakende rode wijn. Veel wijn voor een zeer aantrekkelijke prijs!

Regio

De Languedoc-Roussillon is het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd hier veel wijn gemaakt van matig karakter, met name voor de Franse markt. Met de sterke afname van de afzet in Frankrijk moest de regio zichzelf opnieuw uitvinden, en dat deed ze! Nu wordt er veel wijn van prima tot hoog niveau gemaakt, op moderne wijze en met moderne inzichten.

De regio strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk, grofweg tussen Montpellier en de Spaanse grens. Vrijwel nergens liggen de wijngaarden dieper dan 50 km het binnenland in. Het gebied beslaat vier departementen, namelijk Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Aan de noord- en vooral westkant wordt het wijngebied ingesloten door de Cevennen.

Druivenras

Sauvignon Blanc
Sauvignon blanc is na chardonnay waarschijnlijk het populairste witte druivenras. Het is aangeplant in tal van landen en tal van gebieden.

Vermentino
Naar alle waarschijnlijkheid groeit vermentino al sinds de 14e eeuw in Gallura, een wijngebied in het noorden van Sardinië. De beroemdste wijn die afkomstig is van deze druif én van Sardinië is DOCG Vermentino di Gallura. Het is de enige DOCG-wijn van Sardinië en ook de enige DOCG-toekenning voor wijnen van vermentino. Daarnaast staat de druif ook aangeplant in andere delen van Italië, waaronder Toscane en Ligurië.