Domaine Talmard Macon-Uchizy Bourgogne

22.49

Beschrijving

Land Frankrijk
Regio/Subregio Mâcon
Druivenras Chardonnay
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit
Vinificatie Op roestvrij staal.
 Rond en zacht, verleidelijk, wat room(boter), stevigheid, perzik, honing, rozijnen, heel vineus, krachtig, rond, maar ook aantrekkelijke zuren, levendig en rond, met een fijne frisheid in de finale.
 De Mâconnais is het meest zuidelijke deel van de Bourgogne. De streek staat bekend om zijn lekkere witte wijnen, die voor de begrippen van de Bourgogne ook nog redelijk betaalbaar zijn. De wijngaarden liggen op een mooie heuvelrug die parallel loopt aan de rivier de Sâone. De dorpen met de mooiste wijngaarden, zoals Uchizy, mogen de dorpsnaam op het etiket zetten. Deze wijn is dan ook het heerlijke vlaggenschip van het Domaine Talmard. Chardonnay op zijn best, in een heerlijke pure vorm.
Wijn/Spijs
Heerlijk bij charcuterie, koude voorgerechten, schaal- en schelpdieren maar ook bij licht gerijpte harde kazen van geit of schaap. Ook goed te schenken bij kalkoen of kip en pasta’s met een saus op basis van room.
Serveertemperatuur 9-11 graden
Bewaarpotentieel Op dronk, ook 2-3 jaar laten liggen
Het domaine Talmard heeft een lange geschiedenis van wijnproductie in de Mâconnais, het wijngebied in het zuidelijke deel van de Bourgogne, in de heuvels bij het stadje Mâcon. Al in de 17e eeuw wordt de naam Talmard gevonden in geschriften over de wijnbouw van die tijd. De kennis van de streek en de wijngaarden werd daarna overgedragen van generatie op generatie. Zo werd een repatutie opgebouwd van een betrouwbaar domein, dat wijnen maakt van hoge kwaliteit. Sinds 1997, heeft Paul Talmard het stokje overgedragen aan zijn dochter Mallory en zijn schoonzoon Benjamin, die hem met veel succes hebben opgevolgd. De wijnen van het domein komen uit Mâcon-Uchizy, een van de dorpen in de Mâconnais die wijnen van hoge kwaliteit maakt, en daarom de naam van het dorp op het etiket mag vermelden. Het bedrijf bezit 30 hectare wijngaarden en produceert inmiddels jaarlijks zo’n 260.000 flessen, voornamelijk witte wijn. Een heerlijk voorbeeld van wat goede witte Mâcon aan kwaliteit kan brengen.