Doppio Passo | Fiano Italië | Puglia-IGT witte wijn

8.99

Doppio Passo
Land Italië
Regio/Subregio Puglia
Classificatie Puglia IGT
Druivenras Fiano
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit
Vinificatie Op roestvrij staal.

Uitverkocht

Beschrijving

Doppio Passo | Fiano

Italië | Puglia
Doppio Passo
Land Italië
Regio/Subregio Puglia
Classificatie Puglia IGT
Druivenras Fiano
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit
Vinificatie Op roestvrij staal.
Wijnomschrijving

Een mooie strogele kleur. De geur is rijk, intens en aromatisch. De smaak is harmonieus, knisperend fris met sappig wit fruit en een mondvullende structuur. De afdronk is zacht en elegant.

Achtergrond informatie

Deze relatief onbekende druif komt voor in het zuiden van Italië en voornamelijk in Campania (Napels). Veruit de meest bekende appellatie is Fiano di Avellino. Buiten haar oorspronkelijke habitat komt deze druif nauwelijks voor.

Er bestaan 3 mogelijk ethomologische verklaringen voor de herkomst van de naam Fiano. De eerste mogelijkheid is afgeleid van “Appiano”, een soort appel. Een tweede mogelijkheid is dat het van “Apia” komt, een stadje in de provincie Avallino. Anderen beweren weer dat het van “Apium” komt, een aromatische plant uit de selderij familie. In ieder geval is het zeker dat deze druif al in de oudheid werd verbouwd en ook ontstaan is in deze regio.

De rendementen dienen laag tot medium gehouden te worden om tot een goed en karaktervolle wijn te komen. Dit is eigenlijk niet moeilijk te begrijpen als je weet dat de druiven en trossen klein zijn en dat het sap daardoor beperkt is. Een andere eigenschap is dat het een wijn is die met de nodige attentie gedronken moet worden. De subtiele kenmerken van de druif zouden anders over het hoofd worden gezien. De aroma’s van appel, peer en ananas en de boterige structuur zijn enkele van.

Wijn/Spijs

Ideaal als aperitief, bij (zomerse) salades en pasta’s. Combineert ook goed bij diverse vis- en wit vleesgerechten.

Serveertemperatuur 8-10 graden
Afsluiting Kurk
Bewaarpotentieel Op dronk, ook 2-3 jaar laten liggen
Over de producent:

Het familiewijnbedrijf Botter werd in 1928 opgericht door Carlo Botter. Het bedrijf is gevestigd op de grens van de regio’s Veneto en Friuli, ongeveer 30 km ten noordoosten van Venetië. Dit dynamische bedrijf wordt tegenwoordig geleid door de zoons van de oprichter, Enzo en en Arnaldo, tegenwoordig bijgestaan door kleinkinderen Luca, Annalisa en Alessandro Botter. Het bedrijf biedt een breed scala aan wijnen, uit alle belangrijke wijnstreken van Italië. Het werkt nauw samen met producenten in onder andere Apulia, Molise, Abruzzo en Sicilië, streken die een belangrijke plaats innemen in het assortiment van Botter. De focus is gericht op het maken van uitstekende, en tegelijk zeer betaalbare wijnen. Een strategie met veel succes. Botter exporteert maar liefst 98% van zijn productie naar 40 landen. En deze productie mag er zijn: jaarlijks verlaten zo’n 52 miljoen flessen de poorten van Botter, waarmee het een van de meest succesvolle Italiaanse wijn-export-bedrijven is.