Esk Valley | Sauvignon Blanc Nieuw-Zeeland | Marlborough

18.99

Esk Valley | Range | Sauvignon Blanc

Nieuw-Zeeland | Marlborough
Wijnhuis Esk Valley Estate
Land Nieuw-Zeeland
Regio/Subregio Marlborough
Classificatie Marlborough G.I.
Druivenras Sauvignon Blanc
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit

Beschrijving

Esk Valley | Range | Sauvignon Blanc

Nieuw-Zeeland | Marlborough
Wijnhuis Esk Valley Estate
Land Nieuw-Zeeland
Regio/Subregio Marlborough
Classificatie Marlborough G.I.
Druivenras Sauvignon Blanc
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit
Vinificatie Op roestvrij staal, gevolgd door rijping op lie, eveneens op roestvrij staal.
Wijnomschrijving

Dit is een heerlijk getypeerde Sauvignon blanc. Herkenbaar aan de licht groene toon met wat appel, artisjok, tomatenstelen, buxus en gemaaid gras. Toch is de wijn niet te ‘groen’, er is ook wat passievrucht, mango en voldoende stevigheid. Goede zuren en frisheid gecombineerd met een aantrekkelijke stevigheid.

Achtergrond informatie

Marlborough is het meest bekende en het grootste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland. Voorheen stonden hier voornamelijk graanschuren en was het eiland bekend van schapen. Dat is het nog steeds. Toch is, zeker Marlborough, sinds een goede dertig jaar vooral bekend van de wijn. En dan in het bijzonder sauvignon blanc, hier verreweg de belangrijkste druif. Halverwege de jaren zeventig werden de eerste stokken sauvignon blanc aangeplant. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was de eerste oogst een feit. Daarmee was Nieuw-Zeeland direct ontdekt als herkomstgebied voor frisse en zeer aromatische Sauvignon blanc.. Natuurlijk zijn er sindsdien veel meer witte druiven in zwang, maar sauvignon blanc blijft dé ster van Nieuw-Zeeland.De druiven waarmee de wijnmaker van Esk Valley deze wijn maakt komen uit verschillende wijngaarden. De warme wijngaard in Wairau wordt gebruikt om de wijn vulling en stevigheid te geven. De druiven uit de Awatere Valley geven de wijn frisheid en zuren. Het resultaat is een stevig glas witte wijn met levendige zuren en voldoende kracht, rijkdom en complexiteit.

Wijn/Spijs

Heel aantrekkelijk bij witte vis uit de zee, coquilles, garnalen, gamba’s en kreeft. Daarnaast is deze wijn ook goed in te zetten bij Aziatische gerechten. Of ze nu zoeter zijn of pittig, deze wijn kan geschonken worden bij beide soorten gerechten. De zuren geven de doorslag, want die geven altijd spanning en frisheid. Deze wijn is ook stevig genoeg voor gerechten die aan de scherpe kant zijn.

Serveertemperatuur 8-10 graden
Afsluiting Schroefdop
Bewaarpotentieel Op dronk, ook 2-3 jaar laten liggen
Over de producent:

Een van de meest toonaangevende bedrijven van Hawke’s Bay is Esk Valley. Het ligt bij Bay View, direct ten noorden van pittoreske Hawke’s Bay. Esk Valley was in de jaren dertig van de vorige eeuw al een succesvol wijnbedrijf. In latere jaren gingen de zaken minder en 20 jaar geleden werd het overgenomen door Sir George Fistonich, de oprichter van Villa Maria. Daarmee begon een nieuwe succesperiode. Esk Valley is nu een bijzonder boutique-wijnhuis, dat met grote zorg en het oog op hoge kwaliteit haar wijnen produceert. Daarmee wint het prijzen op vele internationele concoursen. ‘Grote man’ achter de wijnen is de hoofdwijnmaker Gordon Russell. Gordon Russell geldt als één van Nieuw-Zeelands meest befaamde wijnmakers. Russell besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de wijngaarden. De beste rode wijnen komen van hellingen rond de winery en van de wereldberoemde Gimblett Gravels, een paar kilometer verderop. Daarnaast komen druiven voor witte wijnen en pinot noir van het Zuider Eiland, zoals sauvignon blanc uit Marlborough, omdat in Hawke’s Bay niet koel genoeg is voor sauvignon.

Russell gelooft dat textuur in een wijn even belangrijk is als een mooie geur en een elegante smaak. Met ‘textuur’bedoelt Gordon de balans en harmonie van de wijn, samen met de smaakrijkdom en complexiteit. Hij geeft zijn wijnen deze textuur door kleinschalig te werken en zoveel mogelijk met de hand te doen, zoals het plukken van de druiven op de terrassen rond de winery. Dat levert bijzondere wijnen op, die elegantie combineren met een geweldige diepgang. Met hun unieke karakter zijn ze een weerspiegeling van Esk Valley in haar totaliteit.

Russell gelooft dat textuur in een wijn even belangrijk is als een mooie geur en een elegante smaak. Met ‘textuur’bedoelt Gordon de balans en harmonie van de wijn, samen met de smaakrijkdom en complexiteit. Hij geeft zijn wijnen deze textuur door kleinschalig te werken en zoveel mogelijk met de hand te doen, zoals het plukken van de druiven op de terrassen rond de winery. Dat levert bijzondere wijnen op, die elegantie combineren met een geweldige diepgang. Met hun unieke karakter zijn ze een weerspiegeling van Esk Valley in haar totaliteit.