Pere Ventura – Cava Primer Brut Reserva vegan

16.49

Pere Ventura – Cava Primer Brut Reserva

Producent Pere Ventura
Smaaktype Fris, licht en elegant.
Druivenras Macabeo
Regio / streek Catalonië
Land Spanje
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 8 tot 12°C
Opleg potentieel Jong drinken.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée, Vegan
Inhoud 0,75

Beschrijving

Pere Ventura – Cava Primer Brut Reserva- vegan

Producent Pere Ventura
Smaaktype Fris, licht en elegant.
Druivenras Macabeo
Regio / streek Catalonië
Land Spanje
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 8 tot 12°C
Opleg potentieel Jong drinken.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée, Vegan
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Heldere strogele kleur met groengouden glinstering, fraai ondersteund door de fijne frivole bubbels. De wijn geurt naar amandeltjes, citrusfruit, voorjaarsbloemen en héél subtiele toast tonen. De smaak is levendig en fris met ook weer het sappige citrusfruit, ongebrande amandeltjes en lichte gerijpte ronde smaken. Fraai compleet glas.

Vinificatie
De verschillende druivenrassen worden met de hand geplukt en apart zachtjes geperst. Als 55% van iedere druivensoort is geperst wordt alleen deze hoogste sapkwaliteit gebruikt voor het verdere proces! Na de temperatuur gecontroleerde vergistingen, die ook apart verlopen op roestvaststaal, op 16 tot 18 graden, wordt er van de verschillende druivensoorten een blend samengesteld. Deze wordt vervolgens op fles gebracht en krijgt zijn tweede gisting in de diepe kelders van het domein. Voor beide gistingen wordt gebruik gemaakt van een eigen inheemse gistcultuur. Na een rijping van 15 tot 18 maanden volgt het dégorgement en wordt de uitgezakte gist uit de fles gehaald zodat er een prachtige heldere Cava geschonken kan worden.

Culinair Advies
Cava is het superbe aperitief uit de ‘Mediterrane cultuur’. Een verrukkelijke, frisse, sappige en verkwikkende wijn. Ideaal voor het aperitief, al dan niet met wat tapas als olijven, harde kaas krullen, rauwe ham, garnalen, oesters, inktvisringen.

Wijnhuis

‘Als je je lot in eigen hand neemt, geef je betekenis aan de nalatenschap van je voorouders.’ Aldus Pere Ventura. Zijn familie drukte een stempel op de historie van de Spaanse cava. Het was zijn overgrootvader die aan de wieg stond van de eerste Spaanse cava gemaakt volgens de champagnemethode. Zijn opa en vader gaven met hun kennis van de wijngaarden en het land op hun beurt vorm aan de verdere ontwikkeling en perfectionering van het proces. Op basis van innovatie en kwaliteit bouwt Pere Ventura met zijn knowhow verder op deze fundering. Binnen zijn bedrijf is er alleen plaats voor het allerbeste wat cava te bieden heeft. Op de op 250 meter hoogte gelegen wijngaarden in Penedès, ten zuidwesten van Barcelona, tussen de Middellandse Zee en de bergen en met een ideaal klimaat, wordt met respect voor moedernatuur gewerkt. Er worden geen pesticiden gebruikt. Werkzaamheden worden nauwkeurig gepland, zodat alleen het beste fruit geoogst wordt voor de cava’s. Zoals Pere Ventura zegt: ‘Het land liegt nooit!’

Regio

Catalonië is een van de grootste, bekendste en meest dynamische wijngebieden van Spanje. Het is met archeologisch onderzoek bewezen dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn maakten. Men zegt dat de revolutie die de Spaanse wijnbouw de laatste decennia heeft doorgemaakt, ontstaan is in Catalonië.

Catalonië is een vrij groot wijngebied, waarbinnen negen subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona bij de Middellandse Zee, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reiken de subregio’s zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Alle wijnen van deze regio…

Druivenras

Xarel-lo
Xarel-lo is een van de drie druiven die worden gebruikt in de blend van cava, de mousserende wijn uit (Noord)-Spanje. De naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse ‘chiarello’, dat lijkt op het Engelse ‘claret’, een term die vroeger veel gebruikt werd voor de toen veelvuldig gemaakte lichte rode wijn uit Bordeaux. Alle wijnen met deze druif…

Parellada
Alle wijnen met deze druif…

Macabeo
Naar alle waarschijnlijkheid komt macabeo uit het wijngebied Vilafranca del Penedès in Catalonië. Daar is de druif nog steeds veel te vinden en wordt hij samen met paralleda en xarel-lo gebruikt voor de productie van cava, het Spaanse antwoord op champagne. Daarnaast wordt de druif ook geteeld in Rioja, Navarra en Rueda. Hier wordt hij ‘viura’ genoemd. Buiten Spanje is de macabeo ook te vinden in het zuiden van Frankrijk, met name in de Roussillon en de zuidelijke Rhône. Alle wijnen met deze druif…

Critici over deze wijn

HH
8,5
Harold Hamersma
Vorig jaar schreef ik over deze Cava: Goede Cava, met een romige mousse, voorzichtige amandeltonen, droge appel, bloemetjes op de neus en een kraakfrisse, maar niet strenge afdronk. Kraakt dit jaar iets minder hard, maar doet dat wel in de prijs: bijna anderhalve euro goedkoper geworden! Net als de Tresor, die ook niet mis is.
NK
4
Nicolaas Klei
Omfietswijn. Ietsje zachter dan die van de familie Gall, zie pag. 110, die wat meer macho is, al kan dat ook een verschil in leeftijd zijn, maar in essentie dezelfde. Prima fruitige (appels en zulk soort dingen) Michelinsterrencava met zowaar dat geroosterdbroodgeurtje dat champagne volgens de boeken (maar in werkelijkheid zelden) heeft plus fijne, culinair invoelende zuren.