Pinot Grigio | 1827 | Moldavië | Stefan Voda

11.95

Wijnhuis Purcari
Land Moldavië
Regio/Subregio Stefan Voda
Classificatie Stefan Voda
Druivenras Pinot Grigio
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit

Out of stock

Description

Purcari | 1827 | Pinot Grigio

Moldavië | Stefan Voda
Wijnhuis Purcari
Land Moldavië
Regio/Subregio Stefan Voda
Classificatie Stefan Voda
Druivenras Pinot Grigio
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Wit
Vinificatie Gemaakt op roestvrij staal.
Wijnomschrijving
Mooie, frisse en intense aroma’s van peer, kweepeer, citroenzest, ananas, perzik, onrijpe banaan en natte steen. Een frisse en pittige smaak met fijne zuren, zacht wit fruit en mooie bitters die je doen verlangen naar de volgende slok.
Achtergrond informatie
De druiven voor deze pinot grigio werden handmatig in september geoogst en ondergingen een vergisting op lage temperaturen voor een goede fruitextractie. De wijn kreeg in 2019 o.a. een gouden medaille tijdens de Challenge International du Vin in Bordeaux.
Wijn/Spijs
Heerlijk bij diverse schaal- en schelpdieren, sushi, gefrituurde vis (met frites), gerechten met kip, gegrilde groenten, risotto alla milanese en proscuitto.
Serveertemperatuur 10-12 graden
Afsluiting Kurk
Bewaarpotentieel Op dronk – nog 1 jaar laten liggen
Over de producent:
Tegen het einde van de 12e eeuw vormde de Moldavische wijnbouw een belangrijke sector van de economie van Zuidoost-Europa. Hoewel de hele regio gunstige omstandigheden biedt voor de wijnbouw, zijn specifieke gebieden bijzonder vruchtbaar voor het telen van de meest gezonde druiven. Het dorp Purcari en de wijngaarden van het klooster Agon Zograf liggen in het hart van dit bijzondere gebied.

Het had een grote aantrekkingskracht op Franse kolonisten, want het gebied in de zuidoostelijke punt van Moldavië toonde overeenkomsten met de bodem en klimaat van Bordeaux. Het duurde dan ook niet lang voordat men ging samenwerken met het klooster en speciale jaargangen werden geboren.

Na enkele decennia werd het wijnbedrijf zeer succesvol en kwam de bevestiging dat de Purcari-wijngaarden zich op dezelfde breedtegraad begeven als Bordeaux en de grond net als dit beroemde wijngebied rijk is aan rubidium. Het brengt in beide gebieden rode wijnen voort met een intense, dieppaarse kleur. Naarmate de rode wijnen van Purcari zich ontwikkelden, ontvouwden zich vergelijkbare intense en complexe aroma’s. 

In 1827 vaardige de Russische keizer Nicholas I een decreet uit dat Purcari de status verleende van de eerste gespecialiseerde wijnmakerij in Bessarabië. “Purcari” was geboren en vele uitstekende wijnen zagen het daglicht.

Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs werd een rode Purcari wijn aangezien voor een Bordeaux. Franse wijnexperts waren verbaasd over de kwaliteit van deze droge wijn met zijn intens robijnrode kleur en overtuigd dat het om een bijzondere Bordeaux ging. Het was dan ook een grote verrassing toen bleek dat deze wijn uit een klein dorp kwam langs de oever van rivier de Dnjestr. Zo won de “Negru de Purcari” haar eerste gouden medaille. Het werd zelfs een van ’s werelds meest beroemde wijnen! Lange tijd waren de wijnen van Purcari net zo populair als menig Bordeaux of Bourgogne en vielen zij zeer in de smaak bij onder andere keizer Nicolas II, koning George V en koningin Victoria van Groot-Britannië. 

Na de oorlog ontstond er in 1950 een nieuw tijdperk voor Purcari, toen de Moldavische wijnmakers de traditionele productiemethoden van de beroemde wijnen weer in ere herstelden. De wijnen van Purcari bereikten opnieuw een grote populariteit en werden synoniem aan de Moldavische Republiek. 

Na de eeuwwisseling herplantte Purcari 250 hectare aan wijngaard en installeerde state-of-the-art apparatuur in haar wijnmakerij. Het chateau werd volledig gerenoveerd en kan men er tegenwoordig ook dineren en overnachten. 

Purcari staat tegenwoordig nog steeds bekend als beste wijnhuis van Moldavië en sleept met haar hoogstaande wijnen gemaakt van handgeplukte druiven vele prijzen in de wacht. Wijnen gemaakt van internationale druivenrassen die een weerspiegeling zijn van hun roemrijke geschiedenis.