Luberon Rhone wit Perrin

10.49

ProducentFamille PerrinSmaaktypeDroog, medium vol, elegant, fruitig en verfrissend.DruivenrasBourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne, TrebbianoRegio / streekRhôneLandFrankrijk

Beschrijving

Producent Famille Perrin
Smaaktype Droog, medium vol, elegant, fruitig en verfrissend.
Druivenras Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne, Trebbiano
Regio / streek Rhône
Land Frankrijk
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Opleg potentieel Tot 3 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van citrusfruit, peer, venkel en witte bloemen. In het smaakpalet tonen van citroen, geel steenfruit en een vleugje vanille die worden gevolgd door een verfrissende afdronk met mooie zuren.

Vinificatie
Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd, pneumatisch geperst en volgt er een koude inweking van enkele dagen. Aansluitend volgt een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten voor 90% in roestvrijstalen cuves en 10% in nieuwe eikenhouten barriques. Hierna wordt de jonge wijn overgestoken op schone rvs-tanks om gedeeltelijk de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Eind januari volgend op de oogst wordt de wijn na klaring en lichte filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt voor zover mogelijk volgens biologische en/of biologisch dynamische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Aperitief, picknick en barbecue, gegrilde sardientjes, gesmoorde venkel met knoflook, stoofpot van aubergines, salades en lichte gerechten uit de Aziatische keuken.

Wijnhuis

In de loop van de vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden met de beste terroirs verworven in de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijngaarden worden beheerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment Famille Perrin ontdek je de rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei aan de hand van verschillende gerenommeerde appellations zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het terroir centraal.

Regio

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.

De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen.

Druivenras

Grenache Blanc
De grenache blanc is eigenlijk niets meer dan de witte variant van de blauwe grenache (noir). Wanneer en waar precies de witte variant is ontstaan, is onduidelijk; het kan zijn dat dit een natuurlijk mutatieproces geweest is.