Tio Toto Fino Sherry Bodegas La Capintana

6.99

Uitverkocht

Beschrijving

Druivenras
Palomino Fino

Fino sherry is een van de meest bekende en beroemde types sherry. Het is qua rijping een van de jongste sherry-vormen, maar alsnog ondergaat dit type wijn een vatrijping op vaten Amerikaans eiken van zo’n 3 tot 4 jaar. Het is een versterkte wijn, waarbij na de gisting wijnalcohol wordt toegevoegd tot een percentage dat ligt rond de 15 tot 15,5%. Als hij op vat ligt, ontstaat er een laagje gistcellen op de wijn, flor. Dat ontstaat door in een sherryvat van 600 liter maar 500 liter wijn te doen, zodat er 100 liter lucht in het vat zit. Deze flor zorgt er voor dat de sherry wordt afgeschermd tegen oxidatie, zodat hij een bijzondere, frisse en opwekkende smaak krijgt, die ook mede wordt bepaald door de flor. Dat levert een mooie wijn op, opmerkelijk elegant en fijn, en beendroog door de inwerking van de flor, die alle restjes suiker uit de wijn verwijdert. Dat verklaart ook het beendroge karakter van een Fino sherry, een van de meest bijzondere en meest levendige wijnen van Spanje. Als een fles Fino eenmaal open is, moet hij snel gedronken, anders oxideert de wijn alsnog.

Wijnomschrijving

Een goede droge en karakteristieke Fino, met een heldere bleekgele kleur. Zeer fris in de geur, rokerig, breed, met amandelen. en de typische sherry-geur, afkomstig van rijping met flor. Droge, frisse, zachte en goed uitgebalanceerde smaak met een lange afdronk.

Achtergrond informatie

Fino is een bijzondere sherry, met een uniek, eigen karakter, op basis van de beroemde palomino-druiven. Het is een versterkte wijn, waarbij wijnalcohol wordt toegevoegd tot een percentage dat ligt rond de 15%. Het bijzondere sherry-karakter ontstaat door een laagje gistcellen op de wijn, de flor. Deze flor zorgt er voor dat de sherry wordt afgeschermd tegen oxidatie, zodat hij een bijzondere, frisse en opwekkende smaak krijgt. Het verklaart ook het beendroge karakter van een Fino sherry, een van de meest bijzondere en meest levendige wijnen van Spanje. Als een fles Fino eenmaal open is, moet hij snel gedronken, anders oxideert de wijn alsnog.

Wijn/Spijs

Fino is de ideale aperitiefwijn. Hij schreeuwt om iets te knabbelen. Chorizo, olijven, manchego, gefrituurde sardientjes, rauwe ham, zoute amandelen en dat soort hapjes. Daar mag natuurlijk ook overjarige Hollandse kaas bij zitten.

Serveertemperatuur
6-8 graden

 

Afsluiting
Schroefdop

 

Bewaarpotentieel
Op dronk – nog 1 jaar laten liggen

 

Over de producent:

Producent achter de sherry’s van Tío Toto is het familiebedrijf José Estevez. De familie nam het bedrijf volledig over in 1974 en voegde in de loop der jaren een paar belangrijke bodega’s toe aan zijn bijzondere portfolio. Op dit moment maken de bodega’s en sherry’s ‘La Guita’, Valdespino en Real Tesoro onderdeel uit van dit bijzondere familiebedrijf. Deze combinatie van mooie sherry-merken maakte het mogelijk te investeren in nieuwe productiefaciliteiten, waarbij onder andere de rijpingskelder en de installaties voor het wijnmaken volledig werden vernieuwd en werden voorzien van temperatuurgecontroleerde opslag- en gistingsvaten. Deze technische voorsprong en de expertise van het huis met zijn beroemde brands zorgt voor een uitstekende kwaliteit van deze Tío Toto.