Bodega Sottano | Reserva | Malbec

16.99

Beschrijving

Bodega Sottano | Reserva | Malbec

Argentinië | Mendoza
Wijnhuis Bodega Sottano
Land Argentinië
Regio/Subregio Mendoza
Classificatie IP Mendoza
Druivenras Malbec
Wijntype Stille wijn
WijnKleur Rood
Vinificatie 12 maanden rijping op eikenhouten vaten, waarvan 70% Frans eiken en 30% Amerikaans.
Wijnomschrijving
Duidelijk malbec, dat heeft altijd wat kruidigheid. In de smaak koffie, specerijen, laurier, pure chocolade en zwarte bessen. Lekker stevig, goed rijpe tannines en een mooie lengte. Heel vlezig, aangenaam vanille na. Verleidelijk en zacht.
Achtergrond informatie
Mendoza is een bijzondere wijnstreek. De wijngaarden liggen allemaal op hoogte, vanaf zo’n 800 meter tot ver boven de 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor zijn de dagen warm, en koelt het ’s nachts flink af. Dat is een weertype waar de druiven erg van houden. Ze ontwikkelen op die manier veel aromatische kracht en houden hun zuren goed vast. Daarnaast heeft de streek een woestijnklimaat, met zeer weinig regen. Enige probleem voor de druiven zijn de soms forse hagelbuien in het najaar. De druiven voor deze wijn komen van twee regio’s in Mendoza: Perdriel, op zo’n 950 meter hoogte en Lujan de Cuyo, op zo’n 1000 meter. Dat levert heerlijk rijpe en aromatische malbec-druiven op, die garant staan voor heerlijk zachte en verleidelijke wijn, afgerond door een rijping van 12 maanden op eikenhouten vaten.
Wijn/Spijs
Voor bij de maaltijd. Gegrild rood vlees, braadstuk, lamsvlees of bijvoorbeeld bij pastagerechten met rode saus.
Serveertemperatuur 14-16 graden
Afsluiting Kurk
Bewaarpotentieel Op dronk, ook nog 3-5 jaar laten liggen
Over de producent:
Sottano is een van de vele familiebedrijven in Argentinië die is opgericht door Italiaanse immigranten. Grondlegger was Don Fioravante Sottano, die in 1890 zijn geboortegrond verliet in Veneto, om zich te vestigen in Mendoza. Hij had al een goede kennis van de wijnbouw toen hij kwam, en hij was een van de pioniers van de wijnbouw in Mendoza, waar hij zijn vaardigheden perfect wist te benutten. Hij plantte zijn eigen wijngaarden, zette een wijnbedrijf op en richtte zich ook gelijk op de export. Daarbij was een voorbeeld voor veel anderen in de streek. Zijn zoon Migual Sottano trad in de voetsporen van zijn vader en voerde de productie op tot 20 miljoen liter wijn per jaar. Hij stak zijn zoons aan met het wijnvirus, en inmiddels zijn de broers Diego, Pablo en Mauricio Sottano volop actief in het bedrijf. Wel kozen ze voor absolute kwaliteit. Daarbij brachten ze de productiecapaciteit van het bedrijf terug tot 500.000 flessen. Ze moderniseerden de kelder en zetten kleinere tanks van roestvrij staal neer voor de gisting. Zo kunnen wijnen worden gemaakt in alle mogelijke hoeveelheden: 25.000 liter, 20.000 liter, 10.000 liter, 5000 liter en 2500 liter, allemaal in roestvrij staal. Daarmee kan het fruit perceel voor perceel worden vergist. Ideaal voor het maken van de beste selecties. Hiermee zijn de wijnen op een ongekend hoog niveau gekomen.