Luma Nero d’avola

12.49

Lumà
Wijnhuis Cantina Cellaro
Land Italië
Regio/Subregio Sicilia
Classificatie DOC Sicilia
Druivenras Nero d’Avola
WijnKleur Rood

Beschrijving

Wijnmerk Lumà
Wijnhuis Cantina Cellaro
Land Italië
Regio/Subregio Sicilia
Classificatie DOC Sicilia
Druivenras Nero d’Avola
WijnKleur Rood
Vinificatie

Voor deze wijn worden de druiven licht gedroogd, zodat ze 15-20% indrogen, waardoor het suikergehalte stijgt, en de wijn meer rijkdom, volume en kracht krijgt. De druiven zijn perfect rijp en ondergaan een lange gisting op de schillen, om de wijn kracht en kleur te geven. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden op barriques om hem mooi af te ronden.

Wijnomschrijving

Warm en rijp, zuidelijke kruiden, chocola, zoete kersen, koffie, leer, stevig en zwoel, volle en rijpe smaak, rond en soepel, zoet fruit, met een zachte finale, een vleugje zoet door het licht indrogen van de druiven.

Achtergrond informatie

Wijn gemaakt op basis van de lokale Siciliaanse druif nero d’avola, de bekendste blauwe druif van het eiland. Het is een druif die goed overweg kan met het meditterane klimaat en die mooie karaktervolle rode wijnen oplevert. Hij wordt gemaakt met biologisch geteelde druiven. Deze worden licht gedroogd, om de wijn meer kracht en karakter te geven.

Wijn/Spijs

Heerlijk drinken bij mooie charcuterie, pasta met vleesragout, lamsvlees van de grill, mooie belegen kazen.

Serveertemperatuur 15-17 graden
Afsluiting Kurk
Over de producent:

Cantine Cellaro is een bijzondere coöperatie in het westelijke deel van Sicilië. De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 tot 600 meter in de omgeving van het Lago Arancio. Dat is in de buurt van de plek die ooit bekend werd door de beroemde Marsala. Maar tegenwoordig worden hier fraaie droge wijnen gemaakt, deels van dezelfde druiven als Marsala. Cantine Cellaro heeft van het gebruik van lokale druiven zijn specialiateit gemaakt. De coöperatie heeft maar liefst zo’n 1000 leden, die in totaal zo’n 1700 hectare wijngaarden bewerken. Bij wit is grillo de belangrijkste lokale druif, bij rood zijn dat nero d’avola en nerello mascalese. De coöperatie heeft zijn positie weten te versterken door een strategische overeenkomst met Farnese Vini, het dynamische bedrijf uit de Abruzzen. Dat heeft geleid tot een herziening van het assortiment, met een andere, mooiere uitmonstering van de wijnen. Daarnaast werden de wijngaarden in kaart gebracht, om te kijken welke wijngaarden het meest geschikt zijn voor welke druiven. Dat is de sleutel tot het unieke karakter en het succes van de wijnen onder het label Lumà.