Beschrijving
De wijngaard ligt op 47 graden noorderbreedte in Moldavië
Deze Pinot grigio begint met een frisse en intense aroma’s van peer, kweepeer, citroenzest, ananas, perzik, Een frisse en pittige smaak met fijne zuren, zacht wit fruit.
Heerlijk bij diverse schaal- en schelpdieren, sushi, gefrituurde vis (met frites), gerechten met kip, gegrilde groenten, risotto alla milanese en proscuitto.
Het had een grote aantrekkingskracht op Franse kolonisten, want het gebied in de zuidoostelijke punt van Moldavië toonde overeenkomsten met de bodem en klimaat van Bordeaux. Het duurde dan ook niet lang voordat men ging samenwerken met het klooster en speciale jaargangen werden geboren.
Na enkele decennia werd het wijnbedrijf zeer succesvol en kwam de bevestiging dat de Purcari-wijngaarden zich op dezelfde breedtegraad begeven als Bordeaux en de grond net als dit beroemde wijngebied rijk is aan rubidium. Het brengt in beide gebieden rode wijnen voort met een intense, dieppaarse kleur. Naarmate de rode wijnen van Purcari zich ontwikkelden, ontvouwden zich vergelijkbare intense en complexe aroma’s.
In 1827 vaardige de Russische keizer Nicholas I een decreet uit dat Purcari de status verleende van de eerste gespecialiseerde wijnmakerij in Bessarabië. “Purcari” was geboren en vele uitstekende wijnen zagen het daglicht.
Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs werd een rode Purcari wijn aangezien voor een Bordeaux. Franse wijnexperts waren verbaasd over de kwaliteit van deze droge wijn met zijn intens robijnrode kleur en overtuigd dat het om een bijzondere Bordeaux ging. Het was dan ook een grote verrassing toen bleek dat deze wijn uit een klein dorp kwam langs de oever van rivier de Dnjestr. Zo won de “Negru de Purcari” haar eerste gouden medaille. Het werd zelfs een van ’s werelds meest beroemde wijnen! Lange tijd waren de wijnen van Purcari net zo populair als menig Bordeaux of Bourgogne en vielen zij zeer in de smaak bij onder andere keizer Nicolas II, koning George V en koningin Victoria van Groot-Britannië.
Na de oorlog ontstond er in 1950 een nieuw tijdperk voor Purcari, toen de Moldavische wijnmakers de traditionele productiemethoden van de beroemde wijnen weer in ere herstelden. De wijnen van Purcari bereikten opnieuw een grote populariteit en werden synoniem aan de Moldavische Republiek.
Na de eeuwwisseling herplantte Purcari 250 hectare aan wijngaard en installeerde state-of-the-art apparatuur in haar wijnmakerij. Het chateau werd volledig gerenoveerd en kan men er tegenwoordig ook dineren en overnachten.
Purcari staat tegenwoordig nog steeds bekend als beste wijnhuis van Moldavië en sleept met haar hoogstaande wijnen gemaakt van handgeplukte druiven vele prijzen in de wacht. Wijnen gemaakt van internationale druivenrassen die een weerspiegeling zijn van hun roemrijke geschiedenis.