Beschrijving
Producent | Famille Perrin |
---|---|
Smaaktype | Vol, puur, sappig en fruitig. |
Druivenras | Syrah, Carignan, Cinsault, Grenache |
Regio / streek | Rhône |
Land | Frankrijk |
Serveertemperatuur | 15 tot 16°C |
Opleg potentieel | Tot 3 jaar na de oogst. |
Natuurlijke werkwijze | Lutte raisonnée |
Inhoud | 1,50 |
Details
Smaakimpressie
Diep enigszins somber kersenrood van kleur. In de neus aroma’s van klein, roodzwart fruit en rozijnen. In het smaakpalet tonen van zwarte bessen, bramen en een lichte kruidigheid, die worden gevolgd door een goede afdronk met soepele tannines.
Vinificatie
Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd en ontsteeld en gekneusd met aansluitend een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op grote betonnen cuves. Hierna worden de druiven geperst en overgestoken op grote rvs-tanks en grote eikenhouten foeders om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 10 maanden wordt de wijn na lichte filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt voor zover mogelijk volgens biologische en/of biologisch dynamische regels en voorschriften.
Culinair Advies
Ideaal voor alledag, picknick en barbecue, kip uit de oven, lamskoteletjes, pastagerechten en pizza.
Wijnhuis
In de loop van de vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden met de beste terroirs verworven in de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijngaarden worden beheerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment Famille Perrin ontdek je de rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei aan de hand van verschillende gerenommeerde appellations zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het terroir centraal.
Regio
Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.
De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen.
Druivenras
Syrah
Dit is een van de belangrijkste en edelste druivenrassen ter wereld en op dit moment winnend aan populariteit. Syrah is in bijna 150.000 hectare wijngaardareaal over de hele wereld aangeplant. De druif is beroemd vanwege wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie in de noordelijke Rhône. In andere delen van Frankrijk en elders op de wereld is hij onderdeel van de gsm-blend, samen met grenache en mourvèdre.
Carignan
Carignan is een druivenras dat twee gezichten heeft. Enerzijds is het een ras dat moeilijk te verbouwen is en dus veel gerooid wordt/werd, met name in de Languedoc. Anderzijds wint de druif bij geduldige wijnmakers aan populariteit voor karaktervolle wijnen.
Cinsault
De officiële naam van de druif cinsault is eigenlijk cinsaut. In de Languedoc, waar de druif veel wordt gebruikt, is de officiële spelling met een ‘l’. Wij zien vrijwel altijd wijnen van cinsault uit Languedoc; vandaar het gebruik van de spelling ‘cinsault’.
Grenache
Een opmerkelijke druif, de grenache. Hij kent meerdere kleurmutaties (noir, blanc, gris), er wordt gesteggeld over zijn oorsprong (Sardinië of Spanje) en het is een van de populairste blauwe druivenrassen